top of page

Saamenkäsityöt | Sämityeji | Duodji | Sääʹmǩiõtt-tuâjj

Saamenkäsityöt jaetaan koviin ja pehmeisiin käsitöihin niiden raaka-aineiden mukaan. Koviin käsitöihin kuuluvat puusta, luusta, hopeasta ja muista kovista aineista tehdyt käsityöt ja pehmeisiin kankaista, langoista ja nahoista tehdyt käsityöt. Lisää tietoa saamelaisesta käsityöstä täältä ja Saamelainen käsityöperinne -sivuilta.

 

Kolttasaamelaisten käsityöperinteestä voi lukea tarkemmin sivulta Kolttasaamelaisten käsityöperinnettä ja inarinsaamelainen puvusto kuvin pääset tutustumaan sivulta Inarinsaamelainen puvusto, sen käyttö ja käsityöperinne.


Saamenkäsitöitä voi etsiä internetin kuvahausta ja sosiaalisesta mediasta aihetunnisteilla #saamenkäsityö #duodji #tyeji # gákti #mááccuh. Instagramissa muun muassa tilit: samekofter, duodji_365, sogsakk_dibmaduodji ja samekki_inari.  

nalluska_syvätty2.png

Tehtäviä | pargopitáh | barggut | tuâj

 1.  Tutkikaa Pinterestistä hakusanoilla saamelaiset käsityö duodji löytyneitä kuvia. Kuvat ovat laajasti saamelaisalueelta Suomen, Ruotsin ja Norjan puolelta. Kuvissa on sekä perinteisiä että moderneja saamelaisten asuja ja esineitä.

Mitä yhtäläisyyksiä asuissa ja esineissä on? Minkälainen on saamelainen värimaailma? Minkälaista on saamelainen ornamentiikka luu- ja puutöissä?

Etsikää kuva/kuvia seuraavista esineistä:

risku = jalometallista tai sarvesta tehty naisen rintakoriste

nutukkaat = karvakengät

luhka = huppuviitta

sisnapussi = poron parkkinahasta tehty pussi

kuksa = koivunpahkasta tehty juoma-astia

sarvilusikka = sarvesta tehty koristeellinen lusikka

äimäkota = luusta tai metallista tehty suoja äimille ja muille neuloille

paulat = pitkä nauhat, joilla karvakengät sidotaan kiinni

niisivyö = kutomalla tehty kuviollinen vyö

peski = porontaljoista tehty turkki

koipikintaat = poron koipinahoista tehdyt kintaat

noitarumpu = poronnahasta tehty rumpu

komsio = puusta ja poron parkkinahasta tehty lapsen kehto

sss

 2.  Tiuhtatöiksi kutsutaan tiuhtalla ja kävyllä kudottuja nauhoja, kuten pauloja, komsionauhoja ja vöitä.

Koulussa tiuhtatyönä voi tehdä esimerkiksi kirjanmerkin tai avaimenperän.


 

Suunnitelkaa omat nauhamallit. Luokaa langat tiuhtaa tai pirtaan ja kutokaa tiukasti. ss

 

 3.  Avaimenperiä sisnasta eli parkitusta poronnahasta ja verasta.

 

4.  Tehkää saamen vaikutteisia käsitöitä:

Punomo, Ystävännauha Inarista. ss

Punomo, Helmi- ja nappikirjottu rannerengas

 5.  Pinterestistä löytyy muun muassa hakusanalla saamen käsityöt ideoita ja malleja käsityötunnille. Materiaaleja muuttamalla ja malleja yksinkertaistamalla saa hienoja töitä aikaan. Pari vinkkiä:

  1. Tehkää pieniruutuiselle paperille suunnitelma saamen aiheisesta kuviosta tai nauhasta. Toteuttakaa suunnitelma hamahelmillä, neulomalla tai ristipistoilla.

  2. Pienen sisnapussin voi pienten oppilaiden kanssa tehdä purkautumattomasta kankaasta, esim. huovasta, ja isompien oppilaiden kanssa mistä tahansa kankaasta, kun huolittelee reunat. Pienen sisnapussin kaavat.

 

 6.  Katsokaa video, miten silkin solmiminen tapahtuu Silkeriessun eli silkin solmiminen. Kokeilkaa solmimista. Inarinsaamenkielinen selostus. ss

 

 7.  Helmityöt ovat perinteinen kolttasaamelainen koristelutapa. Katsokaa helmitöistä kertova video Pe’ssertuojj / bearalduodji /cimccâhtyeji. Suunnitelkaa ja toteuttakaa oma pieni helmityö. Video pohjoissaameksi. ss

 

 8.  Katsokaa Saamelaisalueen koulutuskeskuksen video Gápmasis gáman, jossa opetetaan karvakenkien ompeleminen. 2012, kesto 13:10.

Keskustelkaa työvaiheista. Kuinka kauan kestää saada elävästä porosta karvakengät jalkaan? Vastaus: koipien nylkemisen jälkeen koivet kuivataan talven yli. Kuivat koivet näskätään parissa päivässä ja ommellaan muutamassa päivässä.  ss


 9.  Lukekaa Yle uutisten artikkeli Rautanaula kuksassa kertoo maan kivusta – Saamelaisen käsityön taitaja osallistuu töillään yhteiskunnalliseen keskusteluun. Pohtikaa, miten Laitin teos “Maa niin kipuilee” kuvastaa saamelaisten nykytilaa. Mitä uutta tietoa artikkelista saitte? ss

20160404_114922.jpg
20160404_115922.jpg
20160314_122326.jpg
20160314_122312.jpg
20170518_103142.jpg

 s   0-2 luokkalaisille

 s   3-6 luokkalaisille

 s   7-   luokkalaisille

Toteutus: Saamelaiskäräjien koulutus- ja oppimateriaalitoimisto

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon

TÄMÄN SIVUSTON MATERIAALIA ON LUPA KÄYTTÄÄ KOULUOPETUKSESSA

© COPYRIGHT SAAMELAISKÄRÄJÄT

bottom of page